Domácí pečený čaj

Pečený čaj recept

Když se podíváte do okolních zemí, zjistíte, že domácí pečený čaj je českou specialitou, pochoutkou, kterou se cizinci s podobnými chutěmi teprve učí. Receptů najdete na internetu kvanta, ale v řadě případů v nich chybí praktický poznatek, konkrétní rada a osobní zkušenost.

Domácí pečený čaj řadíme k našim sezónním receptům. Upéct ho můžeme kdykoliv v průběhu roku, ale pijeme ho převážně v mlsném období - v zimě.

 

Průměrná česká žena vypije za rok hektolitry ovocných čajů. To je samozřejmě naprosto v pořádku, muži zase hektolitry piva. V nepořádku je ale kvalita ovocných čajů v sáčcích, pokud nechcete koupit něco opravdu kvalitního, kde cena nepříjemně šplhá nahoru. Ruku na srdce - z většiny kupovaných ovocných čajů je kyselá červená voda lehce chemického aroma, která možná zahřeje, ale tím to tak končí. Jaké štěstí, že nám naše maminky předaly recept na domácí ovocný čaj, nadto na čaj pečený, tedy něco, co v cizině nemají. Pečený čaj totiž příliš neznají ani u mlsných germánů, kteří to s ovocem a cukrem v troubě jinak umí velmi dobře.

Jak namíchat ovoce podle chuti?

Receptů je tolik, kolik lidí. Smíchat můžete co chcete, při nejhorším to pouze nebude k pití. Nebudeme tvrdit, že známe nejlepší chutě, ani že jsme ochutnali všechno na světě. Některé obecné zásady by ale tak nějak měly zůstat dodrženy, pro lepší výsledek.

  • Do ovocného čaje patří nějaká kyselá chuť. Buď ve směsi myslete na dostatek lesního ovoce, nebo zakomponujte nějaké citrusy, třeba celý oloupaný citrón. Množství je na vás a na vaší chuti, ale obecně se říká, že by kyselého měla být tak půlka.
  • Zapomeňte na banán. Chuť banánu je skvělá a samozřejmě ho známe i z pečených moučníků, ale v zavařenině, která je výsledkem pečení čaje, nedělá dobrotu - zčerná a je mazlavý, z toho není nikdy hezký čaj.
  • Opatrně s citrusovou kůrou. V některých receptech z bio surovin lidé radí, aby se přidal citrón i s kůrou, ale s objemem kůry hodně rychle roste hořkost čaje. U kupovaných citrusů kůru vyhoďte, pokud máte ze zahrádky, zkuste nejdřív dát jen trochu.
  • Bílý nebo hnědý cukr? Jak se níže dočtete, ovoce pečeme s cukrem, v tom bude taky jeho lahodná chuť. I když přirozeně směřujeme od rafinovaného k nebělenému cukru, ten druhý dává čaji výrazně hnědou barvu, která může tak trochu přerazit ostatní barvy. Je to na vás.

Jak na domácí pečený čaj? Postup

Suroviny:

  • 2 kg ovoce. Může být čerstvé i mražené, v troubě mezi nimi po chvilce nebude rozdíl.
  • 1 kg - 1,25 kg cukru krystalu, bílého nebo hnědého.
  • 1 citrón. Někdo radí dva, je to na vyzkoušení
  • Koření - ideálně někde mezi hřebíčkem, skořicí, anýzem a badyánem
  • Malý kousek zázvoru - ale nejdřív se přesvědčte, že vám bude chutnat. Jeden malý kousíček dokáže vyrobit půl litru pěkně peprného vývaru na bolavý krk, tak ať si nezničíte celou zavařeninu.
  • 2 dcl rumu nebo slivovice

Směs doporučujeme stavět hlavně na sladkých jablíčkách a nezkoušet smíchat celou zahradu najednou. Jednodušší a pěkně oddělené chuti jsou zajímavější a můžete je lépe střídat. Do zbytku pečeného čaje volte z hrušek, jahod, malin, borůvek, rybízu, ostružin, meruněk, broskví, třešní, hroznů, brusinek, višní, švestek, co vás napadne. Z dovozu potom pomeranče, mandarinky, ananas. Trochu skepticky se stavíme ke kiwi, mangu a podobným cizokrajným druhům ovoce, jejich chuť nám v celkovém výsledku moc nehrála a nesedí se středoevropským kořením. Ale to neznamená, že se na ně nedá něco vymyslet.

Ovoce nakrájejte všechno na stejně velké kostečky kolem 1 cm. Odstraňte všechno, co nechcete mít v čaji - typicky pecky u hroznů, ale samozřejmě i u ostatního ovoce. Jablka vykrájejte. Loupat nic nemusíte, naopak můžete kvůli chuti a aroma přidat slupky z čerstvě oloupaných jablek nebo hrušek, pokud loupete dětem do školy na svačinu. Pouze kiwi, pokud ho přidáváte, opravdu oloupejte. Z citrusů vytahejte všechna bílá vlákna, co jsou mezi měsíčky, také pouští hořkost.

Připravte si hlubší pečící plech, pekáč, skleněnou nebo keramickou zapékací mísu. S těmi posledními máme trochu lepší zkušenost, nepřipalují. Troubu předehřejte mezi 180 a 220 °C.

Kdy přidat cukr a jak dlouho péct?

V tomto se nevyhnete vlastním pokusům a častým kontrolám. Ovoce nakrájené na kousky můžete buď 10 minut péct bez cukru, dokud nepustí šťávu, a teprve potom zamíchat veškerý cukr a dopékat ještě asi 20 - 30 minut s mícháním a kontrolou po každých deseti minutách, nebo celou směs smíchejte s cukrem předem. Někdo přidává alkohol už do pečení. Že máte hotovo, poznáte nejlépe na pohled, na to návod neexistuje.

Plnění do sklenic

Zavařený vydrží v lednici čaj klidně půl roku, ale po otevření by se měl rychle zkonzumovat. Velikost sklenic je tak lepší hodně malá. Na jeden hrnek čaje přijdou asi 3-4 čajové lžičky zavařeniny. U velké sklenice tak riskujete, že budete po otevření zbytky vyhazovat.

Sklenice pořádně vypláchneme, podobně jako při zavařování ovoce. Plníme ještě horkou zavařeninou a pod uzávěr dáme čajovou lžičku rumu nebo slivovice. Nejen na chuť, ale hlavně jako konzervant do míst, kam teoreticky může proniknout trocha vzduchu. Naplněné skleničky ihned postavíme vzhůru nohama a necháme vystydnout. Poté skladujeme v chladnu.

Servírování

Pečený čaj bude vzhledem i chutí připomínat marmeládu a na jeden hrneček ovocného čaje tak přijdou asi 3 čajové lžičky. Dochutit můžete medem, cukrem, nebo další lžičkou, kapka rumu nebo slivovice není zakázaná. Vitamínů v sobě samozřejmě pečený čaj moc mít nebude, ale chuť se nedá s ničím podobným srovnat a kousky na dně jsou výborným zákuskem se zdravou vlákninou.

Přejeme příjemné mlsání.

K pečenému čaji se může hodit také:

pekáčeŠikovný keramický pekáč

Jedno jestli keramický nebo skleněný, máme nakonec i litinu nebo plech s nepřilnavým povrchem. Péct v kamenině je ale radost a pořizovací náklady nejsou nijak přepálené. Pečený čaj bude dobrý tak či tak, ale keramika pečení dodá subjektivně lepší pocit.

 

konvice britaFiltrační konvice Brita

Možná to zní jako výmysl, ale voda zbavená vodního kamene na filtru Brita dává čaji intenzivnější chuť. Kdo nevyzkoušel, nebude věřit. Filtrační konvice díky iontové výměně odstraní z kohoutkové vody velkou část rozpuštěných látek a díky tomu voda lépe vyluhuje aromatické látky z ovoce.

 

konvice na indukciKonvice na vaření vody

Majitelé indukčních varných desek dnes ve velkém přecházejí ke klasickým pískajícím konvicím. Indukce totiž vaří rychleji a levněji a navíc je o jeden spotřebič se svým přívodním kabelem na lince méně. Konvice na indukci máme jednodušší nerezové i prémiové z litiny.

 

konvice na čaj se sítkemKonvice na čaj se sítkem

Tak, máme upečený čaj, vyčištěnou vodu, uvařenou ekologicky na indukci a ptáme se po možnosti vyluhovat větší množství čaje, ideálně do konvice. I když není konvice se sítkem pro pečený čaj potřeba (vůbec nezkoušíme ovoce od čaje oddělit, naopak), pro milovníky čajů obecně je čajová konvice velmi praktickým vybavením, zejména pokud má jemné nerezové sítko.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.