Domácí lasagne

domácí lasagne s mletým masemLasagne jsou velmi chutné italské jídlo, ostatně jako by snad existovalo nějaké italské, které by chutné nebylo. I když se jedná o velkou skupinu receptů, které mají společné jen kladení plochých těstovinových plátů na vrstvenou náplň, za lasagne pravé nebo klasické považujeme ty s mletým masem, rajčaty a sýrem. Pojďme na to.

Existují dva způsoby, jak doma připravit původně italské jídlo. Jeden z nich, o který se dneska pokusíme, je ovlivněn snahou napodobit originální postup, nebo alespoň docílit stejné, nebo velmi podobné chuti a struktury jídla. Druhý se dá přirovnat ke kuchtění na kolejích, kde dominují polotovary, kečupy a tavený sýr. Samozřejmě že jsou momenty, kdy člověk z nutnosti nebo vzhledem k nedostatku originálních surovin občas sleví ze svých ideálů, ale pro vlastní dobro si někdy zkuste sehnat maximum čerstvých ingrediencí - lepší chuť i stravitelnost vám budou odměnou.

Těsto na lasagne vlastní výroby

Samozřejmě že těstovinové pláty v sušené podobě můžeme koupit v supermarketu. Klidně i italské a když je namočíte do mléka, výsledek vůbec není špatný. Ale my máme rádi kuchařské výzvy a máme doma strojek na těstoviny, takže se pustíme do vlastního.

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžičky oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • vody přiměřeně od oka

Kromě vody vezmeme všechny suroviny a smícháme je v míse na těsto. Čeká nás pěkná chvilka hnětení, než bude těsto dostatečně homogenní a vypracované. Pokud vám přijde moc suché, přijdávejte po troškách vodu, ale nepřežeňte. Pokud máte možnost využít kuchyňský robot, ušetříte si velký kus námahy.

Vypracované vláčné těsto necháme nyní půl hodiny ležet. Nyní máme na výběr. Můžeme se pustit do válení a je celkem jasné, že ruční přípravě dá hodně lidí přednost i navzdory pracnosti a nestejné šířce plátu těsta - je to prostě zábava. Milovníci pěkných věciček do kuchyně naproti tomu připnou ke stolu strojek na těstoviny a podobně jako na mandlu si připraví rovnoměrné a hlavně rovné pláty i bez krájení a odpadu, kterému se na válu nelze tak docela vyhnout. Pláty těsta klademe do zapékací mísy bez předešlého vaření.

Bešamelová omáčka:

  • hladká mouka
  • 0,5 l mléka
  • 60 g másla
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Připravte si tmavou zásmažku z másla a mouky na mírném ohni (moment, říká se taky mírná indukce?). Zalijte mlékem a přiveďte k varu. Míchejte pravidelně, dokud výsledek nezíská hustotu a konzistenci omáčky - pozor, ať nepřipálíte, může to být mžik. Vaření bešamelu může klidně zabrat i 15 minut.

Lasagne s mletým masem

I když je receptů na lasagne možná tolik, co v Itálii Italů, dneska se mrkneme na ten základní, který se každému vybaví - s loupanými rajčaty, mozarellou, bešamelovou omáčkou a hlavně s mletým masem.

  • 500 g mletého masa - nejlépe mix vepřového a hovězího 50:50
  • máslo (někdo používá olej, ale máslo je lepší)
  • 1 cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku, klidně 4, pokud bydlíte v Transylvánii
  • sůl, pepř
  • loupaná podlouhlá rajčata v konzervě (podlouhlá mají víc dužiny než semínek)
  • čerstvá bazalka a tymián (sušené samozřejmě taky nejsou jedovaté, ale bylinky se dají koupit i v květináči a nějaký měsíc vydrží na okně kuchyně)
  • 150 g sýra Mozarella

Na jemno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme v hluboké pánvi a přidáme mleté maso. Nakrájená loupaná rajčata přidáme poté a chvilku vaříme, aby masová náplň dostala požadovanou konzistenci. Přikořeníme a osolíme a můžeme odstavit z vařiče.

Zapékací mísu vymažeme máslem a poklademe první vrstvou těsta. Na to dáme vrstvu mletého masa a strouhaný sýr a na závěr přiměřeně polejeme bešamelem. Tento postup se prakticky opakuje až do konce, kdy horní vrstvu dáme těsto, sýr a bešamel (tentokrát bez masa). Kolik masa a sýra dáte mezi dvě vrstvy těsta a kolik vrstev najednou dáte do pekáče, to už je otázka vlastního odhadu, cviku a chuti.

S výhodou využijeme:

 

strojek na těstovinyStrojek na těstoviny

V Itálii je najdete v každé domácnosti, protože tam se těstoviny připravují čerstvé. Pokud v tom vidíte smysl, tedy chcete si těstoviny, ale taky třeba těsto na ravioli nebo lasagne připravit vlastní a čerstvé, strojek na těstoviny dodá vašemu snažení profesionální šmrnc.

 

kuchyňský robotKuchyňský robot

Pro moderní uspěchanou ženu možná zbytečnost, ale pro takzvanou starou školu, čili domácnost, kde se pravidelně pečou buchty, dorty a kde neznají polotovar, je kuchyňský robot středobodem pracovního prostoru. Kuchyňské roboty KitchenAid patří k tomu nejlepšímu, co na trhu najdete.

 

kameninový pekáčKameninová pečící mísa

Kamenina je do trouby nejlepší, zejména na pomalé zapékání, které lasagne vyžadují. Pokud ještě nemáte, kameninový pekáč si určitě pořiďte, i když běžně používáte plechový. Ten rozdíl poznáte.

 

pečící skloVarné a pečící sklo

Podobné vlastnosti, jako pečící keramika, má také varné sklo. Perfektně odolné proti vysokým teplotám, klidně ho z trouby můžete dát hned na mráz za okno, nebo naopak z lednice do vyhřáté trouby. Navíc vidíte jídlo i odspodu, což je celkem výhoda.

 
 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.