Je to kastrol nebo rendlík?

kastrol nebo rendlík rozdílyVařila myšička kašičku, na zeleném rendlíčku. Ha, chyba. Podle animace nejoblíbenější dětské malířky Heleny Zmatlíkové to byl kastrol.

Jenže - Vařila myšička kašičku v zeleném kastrolu se ani nerýmuje, ani to nezní pěkně. Jaký je tedy rozdíl mezi rendlíky a kastroly a mohou mít vůbec něco společného?

Na úplný začátek by se slušelo říci, že pokud nejde o život, může si každý říkat čemu chce a jak chce. Jestli máte svoje oblíbené nádobí a jste zvyklí mu nějak říkat, berte tento článek spíš pro pobavení. Pifku máme spíš na dodavatele a jejich textaře a překladatele, kteří někdy propašují šotka do názvu výrobku a lidem tak znesnadňují orientaci. Poďme ale k jádru pudla. Co je to rendlík a co kastrol?

Co je to rendlík?

Slovo rendlík je cizího původu a pochází s největší pravděpodobností z německého Rändel, které je od Rand, čili okraj. Rändel byl hrnec s okrajem a tím se zase dostáváme zpátky do češtiny ke slovu krajáč. Rendlík je tedy malý hrnec s vysokým okrajem. Jeho současná podoba je potom přizpůsobením jeho nejčastějšímu použití.

Využití v dnešní kuchyni má poměrně omezené, ale celkem vzato nenahraditelné. Na rozpouštění másla, rozehřívání čokolády, na ohřívání omáček (odtud někdy slovo omáčník, ale to už se pouštíme na tenký led, protože ty mohou mít i různé jiné tvary). Nejlépe se podívat na obrázek.

co je to rendlík

Rendlík je malý hrnec s vysokými okraji, v dnešní době nejčastěji vybavený dlouhým madlem. Slouží k ohřívání nebo rozpouštění jídel nebo jejich přísad, kterými se potom jídlo polévá (čokoláda, máslo, omáčka), proto to dlouhé praktické madlo. Některé rendlíky jsou pro polévání vybavené ještě zobáčkem na okraji.

Co je to kastrol?

Slovo kastrol pochází z francouzského casserole, což značí nízkou okrouhlou nádobu na vaření. V moderní době tak označujeme všechny hrnce, které mají široké dno a nízké okraje. Slouží především ke všem přípravám jídel, jejichž součástí je dušení. Velké ploché dno umožńuje ohřívat velké množství potravin v kontaktu se zdrojem tepla, a poté se zpravidla kastrol zavře poklicí a slouží ke zmíněnému dušení.

co je to kastrol

Kastrol je široká nádoba na vaření / dušení s nízkými okraji, velmi často vybavená poklicí. Lze ho použít i jako pánev i jako hrnec a v tom je jeho největší výhoda. Od kastrolů je velice blízko k hlubokým a sauté pánvím a často záleží na výrobci, jaký název si vybere. Kastroly jsou zpravidla vybavené dvěma madly jako hrnec, hluboké pánve potom jednou dlouhou rukojetí.

Kde se bere obecné zmatení?

Naprosto pravidelně uvidíte na internetu kastroly označené jako rendlík a rendlíky jako malý kastrolek. Je to dané hlavně tím, jak obě slova zdomácněla v různých krajích a dokonalé jasno v tom nemají ani znalci spisovné češtiny, kteří sice uvádějí původ a význam obou slov, ale připouštějí, že se oba termíny občas nahrazují.

Jedna z definic, kterou nepovažujeme za šťastnou, uvádí, že kastrol má poklici a rendlík nemá. Nesouhlasíme.

rozdíl rendlík kastrol

Toto je stále rendlík, i když má poklici.

 

rozdíl kastrol rendlík

Toto je kastrol, i když poklici nemá.

Vařila myšička kašičku. V kastrolu.

Klasická ilustrace knížku Vařila myšička kašičku. Tak schválně. Vidíte rendlík, nebo kastrol?

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.